Introductie

Deze website is opgezet ter ere van Alex Vinken (1912-1983) uit Kerkrade in Zuid-Limburg. Deze bijzondere kampioen domineerde het schaken in Limburg in de periode 1940-1965. Hij werd 20 maal kampioen van Limburg en zes keer 2e en twee keer 3e.

Alex VinkenZijn erelijst is niet het enige wat Alex Vinken zo bijzonder maakte. Bijzonder is ook dat hij pas op 18-jarige leeftijd ging schaken en toch al binnen een paar jaar bij de besten van Limburg hoorde en uiteindelijk zelfs doorstootte naar de subtop in Nederland. Bijzonder is ook dat hij het zich helemaal zelf aanleerde. Hij had geen leermeesters. Hij deed alles met zelfstudie.

Wat ook bijzonder is: Alex Vinken heeft een bijdrage geleverd aan de openingstheorie. Zijn naam is in de schaakwereld bekend door zijn ‘Vinken-systeem’.

Van beroep was Alex Vinken mijnwerker. Hij moest dus hard werken om aan de kost te komen. Het schaken was puur en alleen een hobby. Wie weet hoe ver hij had kunnen komen als hij eerder was begonnen met schaken? Als hij goede trainers had gehad? Als hij meer tijd aan schaken had kunnen besteden? Niemand minder dan de wereldkampioen van 1935-1937 dr. Max Euwe heeft hierover een interessante uitspraak gedaan: „Als Vinken onder betere materiële omstandigheden was geboren en als hij in West-Nederland was geboren, dan was hij een wereldschaker geworden.”

Er is voor deze website voor het grootste gedeelte gebruikgemaakt van het in 2004 verschenen boek ‘Allemaal Schaken’. Een deel van dit boek was een biografie van Alex Vinken (uitgeverij Van Spijk; auteurs Frank Clevers, Frits Esser en Josef Stupp; ISBN 9062163882). In een voorwoord van dit boek schreef grootmeester Paul van der Sterren: ‘Alex Vinken heeft het verdiend dat hij met een biografie wordt geëerd en het Limburgse schaakleven bewijst er zichzelf een dienst mee de herinnering aan deze markante persoon levend te houden’.

Deze website heeft enkele nieuwe onderdelen die niet in het boek staan; met name de informatie over de vele schaakwedstrijden van de Limburgse Mijnen is nieuw.

Reacties zijn welkom! Maak hiervoor s.v.p. gebruik van het contactformulier.

Frank Clevers, samensteller.

 

Foto: Historisch Centrum Limburg / Fotocollectie DSM [PR711]