Limburgs kampioenschap

Alex Vinken is al heel snel nadat hij leerde schaken, als een komeet omhoog geschoten. Hij steeg in recordtempo naar het hoogste niveau in Limburg. In 1934 deed hij voor het eerst mee aan het Kampioenschap van Limburg. Hij werd meteen 2e. Alleen J. Selman bleef hem dat jaar de baas. Alex eindigde toen nog vóór W. Koblitz, de man die de (twee) jaren daarvoor beslag had gelegd op het kampioenschap. De Limburgse schaakwereld zal ongetwijfeld versteld hebben gestaan van de wijze waarop Alex zijn debuut maakte.

Het was geen toevalstreffer. Hij vestigde zich permanent aan de top. Zijn eerste Limburgse titel behaalde hij in 1940. Dat was het begin van een indrukwekkende serie. Hij werd in totaal 20x kampioen. Het "tijdperk Vinken" liep pas ten einde in 1965, toen hij voor de 20e keer de titel voor zich opeiste. Dit record zal misschien wel nooit meer verbeterd worden. In dit kampioenschap werd hij ook nog ’ns zes keer 2e en twee keer 3e. In totaal dus 28 maal op het Limburgse ‘erepodium’! Na 1965 vond hij het welletjes en trok zich terug van de titelstrijd.

Kampioenenlijst

We hebben de lijst van Limburgse kampioenen en de nummers 2 en 3 door uitgebreide research zoveel mogelijk aangevuld, o.a. met behulp van archieven van de Limburgse Schaakbond en het bondsorgaan van de KNSB. In dat blad (het "Tijdschrift") werden namelijk ook de mededelingen van de onderbonden opgenomen. De correspondent van de Limburgse schaakbond maakte bij die mededelingen melding van de resultaten van de Kampioenschappen van Limburg. Van heel wat jaren hebben we op die wijze de nummers 1 t/m 3 kunnen achterhalen, maar nog niet van alle jaren. We researchen nog verder.

Wie aanvullingen kan doorgeven, al is het bijvoorbeeld alleen maar een voornaam (waar we nu alleen een voorletter hebben), wordt verzocht contact op te nemen.

Voor de lijst van Kampioenen van Limburg zie de website van de Limburgse Schaakbond.

Deze is te vinden via deze hyperlink

 

In 1947 een score van 6 uit 6

Alex Vinken heeft meerdere keren het Kampioenschap van Limburg gewonnen met een score van 100%. Zo behaalde hij bijvoorbeeld in 1947 6 punten uit 6 partijen. Overigens ontving hij in 1946 een prachtige oorkonde voor het behalen van zijn 7e Kampioenschap van Limburg en de remisepartij tegen Max Euwe in het toernooi in Maastricht in 1946.

 

In 1950 een score van 8 uit 8

Oppermachtig was Alex in het kampioenschap in 1950. Toen won hij de finale met de ongelooflijke score van 8 uit 8! Er werd in die tijd overigens gespeeld via voorronden. De betere spelers uit de voorronden konden zich plaatsen voor de kampioensfinale. In 1950 waren er drie regionale voorronden met de volgende uitslagen:

Groep A Noord 1. W. Kirkels  Weert  2. L. van Hoek  Roermond 
Groep B Zuid 1. H. Meddeler Heerlerheide 2.  H. Dohr Heerlen
Groep C Zuid 1. J. Wanten Maastricht 2. A. Bronwasser Treebeek

 

Vijf spelers gingen in de finale uitmaken wie zich kampioen mocht noemen. Die vijf waren Vinken, Wanten, Kirkels, Dohr en Meddeler. Ze speelden ieder tweemaal tegen elkaar. Vinken behaalde 8 punten! Zijn voorsprong op de nummer twee, J. Wanten, bedroeg niet minder dan 4 punten. Het verschil tussen de nummer een en twee is in de titelstrijd misschien wel nooit zo groot geweest. In het Tijdschrift van de KNSB schreef de Limburgse correspondent:

'Alex Vinken is thans voor de 10e maal kampioen van Limburg. Na 8 maal in successie het kampioenschap te hebben behaald, moest Vinken dit in 1948 aan dr. Selman afstaan, doch hij heroverde de titel in 1949. Vinken heeft vooral dit jaar (1950) wel zeer duidelijk bewezen in Limburg een klasse op zichzelf te vormen. Laten wij hopen, dat men deze harde, doch sympathieke vechter alsnog voor deelneming aan het tournooi om het kampioenschap van Nederland zal uitnodigen'.

Maar Alex Vinken behaalde natuurlijk niet alleen maar 'Fischer-scores'. Dat kan ook niet anders. De concurrentie was immers groot en iedereen wilde Alex natuurlijk beentje lichten. Het was dus ook wel eens kantje boord. In 1956, bijvoorbeeld, eindigde hij gelijk met Kloostra en Stevenhagen op de eerste plaats en was er een beslissingsdriekamp nodig. In die driekamp trok hij aan het langste eind. Weer was hij kampioen.

oorkonde1965De laatste titel

Ook in 1965 behaalde hij de titel met de hakken over de sloot. Nu eindigde hij gelijk met A. Notten en was er een beslissingsmatch tussen beide heren noodzakelijk. Daarin was Vinken in vorm als in zijn beste jaren. Hij won de match met 1½-½.

Daarmee was zijn 20e kampioenschap een feit. Het was tevens zijn laatste Limburgse titel. Hierna mengde hij zich niet meer in de strijd, maar hij was dan ook inmiddels al 53 jaar. Ter gelegenheid van zijn 20e kampioenschap ontving Alex een prachtige oorkonde.