NK veteranen

In 1981 veroverde Alex Vinken zowel het Limburgse als Nederlandse veteranenkampioenschap. In het bondsorgaan van de KNSB, ‘Schakend Nederland’, werd in  september 1981 gemeld:

'Het Nederlands veteranenkampioenschap, dat zoals te doen gebruikelijk op de Bilderberg in Oosterbeek werd gehouden, heeft dit jaar een kampioen uit Limburg opgeleverd. “Good-old” Alex Vinken, in een nog niet zo heel ver verleden geabonneerd op het Limburgse kampioenschap en gevreesd deelnemer aan allerlei nationale toernooien, slaagde er eindelijk in een nationale titel op zijn naam te brengen. De veteranentitel weliswaar, maar dat doet er niet toe. Gezegd kan worden, dat eindelijk dit kampioenschap is veroverd door een speler met een grote naam uit de rijke vaderlandse schaakhistorie. Vinken heeft het overigens niet cadeau gehad, want er is door de veertien ‘oudjes’ keihard om gevochten. Uiteindelijk kwamen Vinken en de kampioen 1980,  mr. Van Eijbergen tezamen met 4 punten uit 5 partijen bovenaan, maar Vinken had veel meer weerstandspunten op zijn conto en dankte hieraan zijn eindzege'.

De einduitslag van het NK veteranen 1981:

1.  A. Vinken (Kerkrade) 4
2.  Mr. J.G. van Eijbergen (Bussum) 4
3.  S. Kooi (Amsterdam) 3½ 
4.  H. Meddeler (Brunssum)
5.  F. v.d. Ree  (Tubbergen) 3
6.  P.J.H. Willems         (Oldenzaal) 
7.  drs. T. ten Kate   (Rotterdam)   
8.  drs. Th. Kok                         (Utrecht)
9. K. Boersma    (Overveen)   
10. C.J. Huisman  (Den Haag) 2
11. G. Faber       (Sneek) 2
12. F.M. van Gorkum (Velp) 2
13. J. Koet  (Leiden)         1
14. J.M.C. Zwarts  (Bruinisse)  0


Alle onderbonden, behalve de NOSBO en de NBSB, waren in Oosterbeek van de partij, aangevuld met een vertegenwoordiger van de Probleemvrienden, de kampioen van vorig jaar en als reserve de heer Meddeler als tweede Limburger.