Lid van meerdere clubs

Alex Vinken is lid geweest van meerdere schaakverenigingen, niet alleen in zijn woonplaats maar ook in Maastricht en Kerkrade en enkele plaatsen vlak over de grens in Duitsland. Hier onder een overzicht van de verenigingen waar hij lid van was.

Heerlensche Schaakvereeniging

plaatjeDe eerste vereniging waar Alex Vinken lid van werd, was de Heerlensche Schaakvereeniging. Hoewel hij pas op z'n 18e leerde schaken, werd hij al op z'n 21e, in 1933, clubkampioen.

Bij de Heerlensche schaakvereeniging is een gedenkplaatje bewaard gebleven waar de naam van Alex Vinken op voorkomt. Dit plaatje (zie de bijgaande foto) is een metalen schaakbordje van ongeveer tien bij tien centimeter, waarvan de schaakvelden gebruikt zijn om de clubkampioenen van de vereniging in te graveren. Men is hiermee in 1931 begonnen.

Helaas is deze traditie in het vijftiende veld gestopt en vertoont deze bijzondere vorm van geschiedschrijving daarnaast enige hiaten. Op dat bijzondere schaakbordje staan de volgende jaartallen en namen vermeld:

1931    J. Nijburg 1935    J. Selman 1939    J. Selman  1944    A. Vinken
1932    J. Nijburg 1936    J. Selman 1940    A. Vinken 1946    A. Vinken
1933    A. Vinken 1937    J. Selman 1941    A. Vinken 1948    A. Vinken
1934    J.D. Veegens 1938    A. Vinken 1942    A. Vinken  

 

bekerOok is (bij de familie Vinken) een beker bewaard gebleven die Alex bij de Heerlensche Schaakvereeniging heeft gewonnen. Deze beker zien we op bijgaande foto. Er staan de volgende namen in gegraveerd:

1939    A. Vinken 
1941    A. Vinken
1942    J. Selman
1943    A. Vinken
1944    J. van Beurden
1946    Wageningen
1947    A. Vinken
1948    J. Wanten
1949    A. Vinken

 

Nadat Alex de beker voor de vijfde keer had gewonnen, mocht hij hem mee naar huis nemen en voorgoed behouden. De oplettende lezer zal hebben bemerkt dat de namen uit het rijtje op het metalen schaakbordje niet precies kloppen met de namen op de beker. Het gaat dus niet om hetzelfde. Mogelijk zijn de namen op het plaatje de clubkampioenen, terwijl de namen op de beker degenen zijn die het Open Kampioenschap van Heerlen hebben gewonnen.

Maastrichtse Schaak Vereniging

Alex Vinken is ook lid geweest van de Maastrichtse Schaak Vereniging (MSV) en bij die vereniging was hij een promiment lid. Hij werd tot erelid van MSV benoemd, zo staat vermeld in de  jubileumuitgave die ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van MSV werd uitgegeven. In deze uitgave lezen we verder:

Alex Vinken werd in 1958 eerste-bordspeler van MSV. Vinken bleef bij MSV spelen tot zijn afscheid in 1980. In 1975 en 1976 organiseerde MSV de “Alex Vinken invitatietoernooien” met deelname van Alex zelf. Alex Vinken was ruim 20 jaar de schaaktechnische inspirator. Mede door zijn simultaanpartijen, zijn analyses en wedstrijdbesprekingen ontstond er een generatie MSV-schakers die tot op hoge leeftijd sterk bleef spelen.

Kerkraadse Schaak Vereniging

Alex speelde nog tot het laatste moment bij de Kerkraadse Schaak Vereniging. In zijn laatste seizoen bereikte hij aan bord vijf voor de bondscompetitie nog een score van 3,5 uit 4. In de clubcompetitie stond hij op de tweede plaats, achter John Franssen. Zijn laatste partij speelde hij voor de interne competitie tegen Henk Temmink, een dag voor zijn dood. Kort na het overlijden van Alex Vinken, heeft de Kerkraadse Schaak Vereniging een toernooi opgezet dat naar hem werd vernoemd. Dit toernooi, het Alex Vinken toernooi, bestaat nog steeds (zie elders op deze website).

Duitse verenigingen

Verder is Alex ook actief geweest bij de Duitse vereniging "Aachener Schachverein 1856", wat we opmaken uit zijn antwoord in een interview met een van de Limburgse kranten. Hij meldde dat hij van de vereniging in Aken Vereinsmeister 1965 was geworden.

Alex heeft tevens in de jaren zestig/zeventig gespeeld in het vlak over de grens gelegen Kohlscheid (bij Herzogenrath) en heeft tenminste eenmaal het clubkampioenschap gewonnen en tenminste eenmaal de beker van Kohlscheid. Kohlscheid speelde in die tijd in de Oberliga.

Verder is Alex tenminste eenmaal Herzogenrather Stadtmeister geworden.

Alex had veel contact met dr. Staudte, de redacteur van de Aachener Schachnachrichten en redacteur van de wekelijkse Schachseite in de Aachener Nachrichten. Staudte speelde ook in het eerste team van de "Aachener Schachverein 1856". Alex en Staudte speelden correspondentiepartijen tegen elkaar en waren beiden graag bezig met het verder perfectioneren van hun openingskennis. 

Behalve dat hij van drie verenigingen in Limburg lid is geweest, was Alex ook bij andere clubs een graag geziene gast elders in Limburg zoals bij SV Schaesberg, wat blijkt uit bijgaande foto’s.

BijSchaesberg

Alex Vinken was een graag geziene gast bij SV Schaesberg. Hier zien we hem in een vrolijke bui. Van links naar rechts Heinz Kleekers, Alex Vinken, Frits Esser en Frits Hendriks. Onbekend is, wie de persoon is die half zichtbaar is tussen Esser en Hendriks in.

 
tegenHendriks

Alex Vinken (uiterst rechts, van opzij gezien) in een partij tegen Frits Hendriks (jarenlang voorzitter Limburgse Schaakbond). Links Henk Temmink (met baard) in een partij tegen Rudy Douven. Deze foto is waarschijnlijk gemaakt rond 1975 tijdens de bondswedstrijden van de Limburgse schaakbond die toen in Schaesberg werden gehouden.

 
bondswedstrijd

Alex Vinken zit aan de tafel links vooraan tegenover Jack Renet. Aan de tafel van Alex zitten ook nog René Moonen en mr. J. Arnold. Aan de tweede tafel links Hein Meddeler met J. Mulder uit Venlo en daarnaast Frits Hendriks en André Vossen.  In de tweede rij van rechts herkennen we nog Toon Notten in zijn partij met Appie Boekholt en achter Toon zit Wim Kortis.

 
tegenCorneth

Alex Vinken aan het werk tegen Bert Corneth. Deze foto is genomen tijdens de bondswedstrijden in Schaesberg, waarschijnlijk in de jaren zeventig.

 
tegenFreer

Alex Vinken in actie tegen Glenn Freer (bondswedstrijden).