Baarn

Baarn, 1947

Alex Vinken nam in mei 1947 deel aan een sterk bezet internationaal toernooi in Baarn met ongeveer 200 deelnemers, onderverdeeld in vele groepen. Daaronder waren drie internationale groepen van elk 8 personen. Deze drie groepen waren ongeveer even sterk. Alex werd ingedeeld in de internationale groep A.

De openingstoespraak door mr. G.S. Fontein geschiedde in het Nederlands, Engels en Frans. Een zeer speciale deelnemer tot wie een bijzonder woord van welkom werd gericht, was de 77-jarige Hongaarse grootmeester Géza Maróczy. Alex had de eer om tegen de grote Maroczy (letterlijk en figuurlijk groot) te spelen en hij wist hem zelfs te verslaan.

In Baarn genoten de liefhebbers van de verhalen die de grootmeester vertelde over de toernooien uit de tijd waarin hij triomfen vierde. Maróczy wist boeiend te vertellen over de groten uit het grijze verleden als Tarrasch, Lasker, Steinitz en Tschigorin.

Een opvallende deelnemer in Baarn was verder o.a. de toen nog maar 15-jarige Arturo Pomar.

Baarn deelnemers
De deelnemers aan de internationale groep A van het toernooi in Baarn. Van links naar rechts Vlagsma, Maroczy, Sir G.A. Thomas, Van Doesburgh, Vinken, Pomar, De Vos en Kramer.

 

In het Tijdschrift van de KNSB werd uitgebreid verslag gedaan over dit toernooi. De verslaggever wijdde enkele mooie woorden aan Alex Vinken. We citeren:

'In groep A had Sir George met Vinken te spelen. Een duel tussen adel en arbeid. In het schaak heerst echter de meest volmaakte democratie. Daar wordt de goed spelende mijnwerker even hoog geschat als de baronet. Vinken is het toonbeeld van een toegewijd schaker. Hij is de sterkste in Limburg, maar laat zich daar nimmer op voorstaan. Iedere deelnemer heeft graag met hem te doen, daar hij een voorbeeld is van sportiviteit!'

De eindstand in de groep waarin Alex Vinken speelde:

C. Vlagsma (Ned)
H. Kramer (Ned) 4
Sir. G.A. Thomas Engeland) 4
A. Vinken (Ned)
A. Pomar  (Spanje)
P. Devos (België) 3
G.R.D. van Doesburgh (Ned) 3
G. Maroczy (Hongarije)

 

Hyperlink:

Limburgsch Dagblad 15-05-1947

 

Baarn, 1948

In oktober 1948 werd wederom een internationaal toernooi georganiseerd in Baarn. In totaal namen 80 schakers deel (drie tienkampen, drie zeskampen en acht vierkampen). De hoofdgroep telde vijf Nederlanders en vijf buitenlanders. De buitenlanders waren Devos, Rubinstein junior (beiden uit België), Golombek, Wood (beiden uit Engeland) en Wade (Nieuw-Zeeland). Winnaar van de hoofdgroep werd Golombek.

Alex Vinken werd ingedeeld in de tweede groep van tien man. Deze groep was tamelijk sterk bezet. De verslaggever van het Tijdschrift van de KNSB schreef:

‘Uitblinker was, zoals te verwachten was, de Limburger Vinken, die men evengoed als een paar anderen in de eerste groep had kunnen indelen.’

Alex won zijn groep met de formidabele score van 8 punten uit 9 partijen. Hij won 7 keer en speelde 2x remise (tegen A.C. de Groot en Oosterwijk Bruyn). De eindstand in deze groep:

A. Vinken 8
J.J. Oosterwijk Bruyn
Dr. Ellef
H.G. Rhodes
A.C. de Groot 4
A.J. v.d. Zanden 4
G. Kapsenberg
N.D. Oud
J.C. van Vliet
A. Huisman 2